Właściwości przeciwutleniające fusów kawy 500 razy większe niż witaminy C

8 maja 2015, 06:32

Hiszpanie zademonstrowali, że i bogate we włókna i fenole fusy i srebrna łuska ziaren kawy mają silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne.



Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka

6 lipca 2015, 10:56

Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.


Pierworodne córki bardziej zagrożone nadmierną wagą

27 sierpnia 2015, 10:09

Pierworodne córki częściej mają nadwagę lub są otyłe niż ich młodsze siostry.


Kultura a dziecięce poczucie sprawiedliwości

19 listopada 2015, 13:21

Każdy, kto miał do czynienia z dziećmi, wie, że nie lubią się one dzielić. Wydaje się jednak, że ich poczucie sprawiedliwości jest uwarunkowane kulturowo. Dzieci z Zachodu z większym prawdopodobieństwem odrzucają oferty, które je faworyzują.


Jak piętro, na którym się mieszka, wpływa na przeżywalność zatrzymania krążenia

19 stycznia 2016, 11:41

Mieszkańcy wysokich budynków mają większe szanse na przeżycie nagłego zatrzymania krążenia, jeśli mieszkają na pierwszych piętrach. Wg autorów publikacji z Canadian Medical Association Journal, przeżywalność pacjentów, którzy mieszkają powyżej 16., jest znikoma.


Białka probiotycznych bakterii rozwiążą problem alergii pokarmowych?

16 marca 2016, 13:44

Białka uwalniane przez probiotyczne bakterie Bifidobacterium longum KACC 91563 usuwają objawy alergii pokarmowej.


Sposób na zapamiętanie - ćwiczenia 4 godz. po uczeniu

17 czerwca 2016, 11:02

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy ćwiczyli 4 godziny po uczeniu, 2 dni później pamiętali opanowywany materiał lepiej niż ci, którzy ćwiczyli bezpośrednio po sesji albo nie ćwiczyli w ogóle.


Wyższe BMI = gorsze funkcjonowanie poznawcze

18 października 2016, 10:50

Naukowcy z Uniwersytetu Arizony odkryli, że wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) negatywnie wpływa na funkcjonowanie poznawcze starszych dorosłych. Powodem jest stan zapalny.


Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?

21 grudnia 2016, 13:53

Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.


Intel kupi Mobileye

14 marca 2017, 10:46

Intel wyda 15,3 miliarda dolarów na zakup izraelskiej firmy Mobileye, która specjalizuje się w produkcji systemów do pojazdów autonomicznych. Transakcja ta jest kontynuacją strategii inwestowania w rynek intensywnego przetwarzania danych – stwierdzili przedstawiciele Intela. Koncern ma nadzieję, że transakcję uda się przeprowadzić do końca bieżącego roku.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy